Art:

Najbardziej dziwaczne i mało znane owoce świata

News
2013-09-25 | 04:20:00 | Ripley

Uwielbiasz widok i smak truskawki? Banany, pomarańcze czy winogrona wzbudzają w tobie ciepłe uczucia? Sprawdź, co poczujesz, gdy zobaczysz galerię zupełnie odjechanych i nie bardzo znanych w Polsce owoców z dalekich krajów:

 

 

 

Pochodzenie: Afryka

Kwaskowate owoce maruli mają 8 razy więcej witaminy C niż pomarańcze! Ich mocny aromat przyciąga słonie, które uwielbiają zrywać ten smaczny owoc. Mają one w sobie dużo oleju, dlatego po podpaleniu potrafią płonąć jak świece. Dostępny u nas Likier 'Amarula' wyrabiany jest właśnie z maruli.

 

 

 

Pochodzenie: Karaiby i Ameryka Płd.

 

Za grubą skórą kryje się soczysty, biały miąższ, o bardzo słodkiej, kremowej konsystencji (stąd też nazwa). Owoc ten  zawiera dużo fosforu i wapnia, żelazo, karoten, kwas askorbinowy i wiele innych minerałów i witamin. Podobno w połączeniu z chłodzonym mlekiem kokosowym tworzą zabójczo pyszne, naturalne lody! Mniam.

 

 

 

Pochodzenie: Ameryka Płd.

 

W smaku przypomina papaję. Po przyciśnięciu, ze skorupki wydobywa się żółty lateks. Owoc zawiera fosfor, żelazo i witaminę C. Brązowe nasiona wyrabia się na specyfiki do leczenia skóry.

 

 

 

Pochodzenie: Większość Azji i Australia

 

Podobno sok z owoców tej rośliny wspomaga procesy lecznicze. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jednak wciąż istnieją kontrowersje związane ze spożywaniem soku noni (inna nazwa owocu), ponieważ nie do końca zbadane są jego właściwości, a odkryto w nim również chinony, które przez wielu lekarzy uważane są za toksyczne dla wątroby.

 

 

 

Pochodzenie: Ameryka Płn.

 

Można spożywać je na surowo i, po przetworzeniu, jako dżem, cukierki, galaretki czy wino. Rdzenni mieszkańcy Ameryki bardzo cenili sobie ten owoc, którzy łączyli je z...ikrą łososia czy też olejkiem z ryby-świecy.

 

 

 

Pochodzenie: Karaiby

 

Ma mnóstwo innych nazw, a niektóre z nich to: cainito, caimito, star apple, golden leaf tree, abiaba, pomme du lait, estrella, milk fruit. Po przekrojeniu okragłego, ciemnofioletowego owocu widać wyraźnie gwieździsty kształt (stąd też nazwa star apple). Stosowany głównie do deserów, ale znane są przypadki używania go w medycynie ludowej.

 

 

 

Pochodzenie: wyspy Moluki, Nowa Gwinea, Mikronezja, Wyspy Salomona i Vanuatu

 

Owoce zawierają dużo tłuszczu i skrobi. Je się je na surowo lub po ugotowaniu, prażeniu, pieczeniu, czy też kiszeniu. Po ugotowaniu w smaku przypominają ziemniaki, a po innym przyrządzeniu - świeży chleb (stąd nazwa).

 

 

 

Pochodzenie: Malezja, wyspa Jawa

 

Inne nazwy tego owocu to karambola i oskomian pospolity. Po przecięciu wydłużonych owoców na pół uzyskuje się kształt gwiazdy, a wnętrze ma słodko-kwaśny smak. U nas także je sprzedają (właśnie zaczyna się sezon!), ale wciąż są mało znane. Soczysty miąższ można chrupać na surowo, a owoce w lodówce wytrwają nawet 3 tygodnie. Stosuje się je w sałatkach, surówkach, jako dodatek do mięs i ryb (po usmażeniu), a także służy jako dekoracja. Kwaśniejsze odmiany nadają się do marynat, sosów, dżemów a nawet do zrobienia wina. Można go suszyć i kandyzować...możliwości nie ma końca!

 

 

 

Pochodzenie: Afryka Zachodnia

 

Angielska nazwa tego owocu - miracle fruit (cudowny owoc) - odnosi się do jego niezwykłej właściwości. Jakiej? Otóż, jeśli najpierw zjesz sobie taki owoc, to nawet jeśli potem zjesz coś kwaśnego, jak cytrynę czy sos tabasco - poczujesz wyłącznie słodki, przyjemny smak! A to wszystko przez niejakie glikoproteidy (mirakulinę), zawarte właśnie w synsepalu.

 

 

 

Pochodzenie: Jawa, Sumatra

 

Inne nazwy tego owocu to salak jadalny, ospilna jadalna i zalakka jadalna. Z zewnątrz ma brązową okrywę, w środku - biały jadalny miąższ, a w nim znajduje się duża brązowa pestka. Ma słodki i kwaskowaty smak, ale jego struktura może być różna: od suchej i kruchej do wilgotnej i chrupiącej. Miejscowy przysmak.

 

 

 

Pochodzenie: Ameryka Płd.

 

Jest to mięsisty owoc, złożony ze zrośniętych ze sobą mniejszych owoców. Ma bardzo smaczny i słodki smak.

 

 

 

Pochodzenie: Południowa Sumatra

 

Znany pod nazwami takimi jak: langsat, buahluku czy lanzones. Je się go na surowo, ale można także zrobić z niego syrop. Nasiona służą odrobaczaniu czy leczeniu wrzodów, a jego skórka leczy biegunkę (na Filipinach pali się ją, aby odstraszać komary).

 

 

 

Pochodzenie: Afryka

 

Olej z owoców safou jest bogaty w aminokwasy i triglicerydy. Można go jeść zarówno na surowo jak i prażyć i gotować w słonej wodzie. Ugotowany ma strukturę podobną do masła. Roślina, z którego pochodzi owoc używana jest do leczenia ran, biegunek, gorączki czy chorób skóry. Ma działanie przeciwutleniające i antybiotycznej. Stosowana również w produkcji substancji chemicznych.

 

 

 

Pochodzenie: Indochiny, Chiny, Malezja

 

Ma skórkę czerwoną (rzadsze odmiany są żółte i pomarańczowe). Wyrastają z niej mięsiste, haczykowate kolce, które dały początek nazwie tego owocu. Rambutan wywodzi się z Malajskiego słowa rambut, czyli 'włosy'.

 

 

 

Pochodzenie: Ameryka Płd.

 

Smak owocu to mieszanka cytryny i pomidora. Hodowany do jedzenia, a także do ozdoby, jednak ciężko znosi suche i zimne klimaty.

 

 

 

Pochodzenie: Półwysep Indyjski, Indochiny

 

Roślina ma działanie lecznicze, przeciwbiegunkowe. W kuchni można stworzyć z owoców soki, dżemy, konfitury i napoje. Co ciekawe, sok niedojrzałych jeszcze kleiszczy można dodać do zaprawy murarskiej, przez co nierzepuszczalność wody takiej zaprawy jest większa. Drzewo kleiszczy ma ogromne znaczenie w hinduizmie.

 

 

 

Pochodzenie: Afryka

 

Zwany też ogórkiem afrykańskim, owoc ten samym swoim wyglądem przykuwa uwagę. W niektórych krajach traktowany jako warzywo, ma orzeźwiający smak, a spożywa się go na surowo. Zapach przypomina banana, a smak - kiwi, melona i ogórka. Świetny na sałatki i desery, dodatki do ryb i owoców morza, a do tego jest niskokaloryczny. Można go przechowywać nawet przez 6 miesięcy, jako ozdobę z ciągłą przydatnością do spożycia!

 

 

 

Pochodzenie: Karaiby

 

Ma brązową, kilkumilimetrową skórkę. Miąższ ma kolor żółty, zawiera od 1 - 4 nasion. Jak się poplamisz jego sokiem, to koniec, bo nie da się go niczym sprać. Smaczny owoc, mało znany, idealny do sałatek, deserów i lodów. Świetny do koktajli i likierów, robi się z niego także dżem. Zawiera substancje podobne do antybiotyków, pektyny i taniny.

 

 

 

Pochodzenie: Meksyk, Ameryka Środkowa

 

Pitaja znana jest także pod nazwą smoczy owoc czy truskawkowa gruszka. Jest to owoc kaktusa, kwitnącego tylko w nocy. Tubylczy szczep indian Seri z Meksyku, bardzo ceni sobie ten owoc i zajmuje się jego zbieraniem na pustyni. W ich języku jest to ziix is ccapxl - 'rzecz, której owoc jest kwaśny'.

 

 

 

Pochodzenie: Brazylia

 

Inna nazwa tego owocu to jabuticaba. Owoce rosną bezpośrednio na pniu i gałęziach, przez co nie da się pomylić drzew tego gatunku z żadnymi innymi. Jabuticaba jest smaczna i bardzo popularna w Brazylii, gdzie je się je na surowo, a także robi się z niej dżemy, galaretki, soki, wina i inne alkohole.